2017-08-11 – Teknisk analys OMXSPI, USD/SEK, S&P500.

God förmiddag.

I OMXSPI råder det full panik, då de som har köpt mest fel och har minst koll har fått till ett panikartat öppningsgap, vilket lämnar två ganska stora gap några procent uppåt. OMXSPI testar idag MA200 (gula kurvan i dagsdiagrammet), och detta området bör markera slutet för den här nedgångsfasen.

Den NEU-TR-formation jag menar pågår i OMXSPI, blev mer nedåtvriden än vad jag först trodde, måste jag tillstå. Framför allt blev våg <D> oväntat svag, och följdes mycket snabbare än jag väntade mig, av våg <E> neråt. Positiva tekniska divergenser föreligger också just nu.

Det intressanta med nedgångsfasen är att den ser ut som en impuls, för det stora flertalet Elliott Wave-analytiker. Jag menar, vågorna <A> till <E>, varför skulle de inte kunna vara vågorna 1-5? Svaret är deras korrektiva substruktur. Det är inte fråga om impulsiva nedgångar, speciellt inte vågorna <A> och <C>. <E> har en hittills renare substruktur på grund av säljpaniken och kapitulationen.

Men i det här läget kommer ändå många aktörer att – felaktigt – tolka nedgången som vågorna 1-5, och om det kommer in ett stöd här, börja ta position för uppåtrekylen. Man kan alltså nyttja andra aktörers felaktiga vågräkningar i sitt bedömningsarbete. Och i det här läget så ser de flesta betraktarna som jobbar med slarv-TA, helt enkelt vågorna 1-5 ner från toppen, utan att bry sig så värst mycket mer om detaljerna.

Detta kommer att ge upphov till att – när den här nedgångsfasen väl är klar, och har följts av en upprekyl – att försök till blankningar kommer att göras från cirka 570-580 i OMXSPI, och dessa blankningar kommer sedan att ge bränsle till den kommande slutfasen av våg -V- senare i år, då dessa negativa positioner slutligen måste avvecklas då den av många aktörer förmodade impulsen inte visade sig vara en impuls som följdes av ”bara en korrektion”.

OMXSPI Daily

I CWE-diagrammet är OMXSPI återigen nere på mycket översålda nivåer, vilket normalt sett inte varar mer än 1-4 handesldagar. Notera dock att fanskapet kan gå ner mer ändå, översåldhet är inte en absolut trendändringsindikation.

OMXSPI CWE Daily

USD/SEK fortsätter divergera positivt mot OMXSPI över de senaste dagarna. Dock kan man inte vara säker på att detta är annat än en liten 4:e-våg i USD/SEK, det är oklar vågstruktur och jag avvaktar med försök till gradmarkeringar just nu. Hur som helst, från ungefär det här prisområdet bör USD/SEK söka sig mot ett test av MA200 underifrån. Det i sig kommer att ge draghjälp åt många aktier på svenska börsen, på grund av valutakurseffekter.

USD/SEK Daily

S&P500 bör vara i antingen våg {4} av <III> eller i våg <IV>. I skrivande stund har jag inte försökt att helt eliminera mellan dessa alternativ. Men i bägge fallen ser jag alltså 4:e-vågor, av olika grader. Ett avancemang mot 2500+ är mycket troligt i ett senare skede, men först måste denna 4:e-våg bli klar. Om det faktiskt är så att den större vågen <III> inte är klar ännu, så kommer S&P500 troligen inte att toppa ut förrän 2018, detta då alla dessa 4:e-vågor som då är kvar att tillverka, kommer att dra ut en del på tiden.

S&P500 Daily

CNN Money’s Fear & Greed Index ( http://money.cnn.com/data/fear-and-greed/ ) är nu nere på 31, alltså Fear, efter att för bara några dagar sedan ha varit på Extreme Greed. Ombalansering går snabbare än vad många bedömare räknar med ibland, så även sentimentsomställningar. Nu är dock inte sentiment på något sätt en absolut indikator. Extrema krascher kan äga rum från extremt negativt sentiment, som leder till en totalkapitulation, bör man erinra sig. Men…

2 tankar kring ”2017-08-11 – Teknisk analys OMXSPI, USD/SEK, S&P500.

  1. OMXSPI ser rättså hopplöst ut inför helgen. Ingen större aktör vill driva upp kurserna inför en helg, och den hittillsvarande uppgången från dagslägsta ser korrektiv ut. Alltså bör man inte förvånas om OMXSPI tar ut lite mer nersida i början på nästa veckas handel. Skulle indexet ta hem 561 på måndag, så har våg sannolikt tagit slut.

  2. Trots visst uppåtstretande från starten av dagens handel, så är det alltjämt oklart om S&P500 har bottnat ut våg {a} av {4} ännu. Men det bör inte vara så mycket kvar på den, om den inte är klar ännu. Man kan inom kort vänta sig att våg {b} uppåt inleds, kanske redan under dagens handel.

Lämna ett svar