2017-07-17 – Teknisk Analys OMXSPI, S&P500.

God eftermiddag.

OMXSPI handlades ner skarpt intra-dag tidigare idag, efter att Atlas Copco ”förvånade” och aktien slaktades en aning. Naturligtvis är det bara lustigkurrar som dagarna innan har handlat upp aktien mot P/E 30, som kan vara ”förvånade” över att aktien till slut åker på en snyting, men så här är det på börsen – minnet är kort hos stora delar av investerarkollektivet och det finns ju alltid en ”bra” anledning att handla upp aktier på hutlösa övervärderingar – den gamla goda devisen ”it’s different this time”. Sen när det inte alls är ”different this time” och aktien tydligen inte kan stiga i evighet, så klandras sådant som den nya VD:n, ”blankarsvin”, med mer, för nedgången. Bara att fram valfritt aktieforum och se hur ”investerare” skyller ifrån sig på andra faktorer.

I dagsdiagrammet ser vi att OMXSPI ligger någonstans mitt emellan i indikatorland, förutom MACD som slår över till köpsignal. Det är relativt troligt att OMXSPI ska mot 600-området, men där höjs risken mycket kraftigt. Det finns dessutom en möjlighet att det inte är korrektiva våg [III] uppåt som pågår, utan korrektiva våg [V]. Detta är redan ett dåligt köpläge på längre sikt, och särskilt från 600 stiger risken ytterligare.

S&P500 fullföljde i fredags minimikriterierna för våg {3}, och är i det smått besvärliga läget att man just nu inte kan veta om indexet är i våg {4} neråt, eller alltjämt i våg {3}. Bägge alternativen är möjliga, och förhoppningsvis klarnar läget en aning de närmaste dagarna. Det är samma sak i S&P500 som i OMXSPI; risken är mycket hög på längre sikt, även om vågmönstret på kortare sikt föreslår att lite mer uppsida är sannolik.

Den utveckling jag just nu tror på, är något mer uppsida i våg {3}, följd av lilla våg {4} neråt, och därpå en slutlig våg {5} uppåt, som mycket väl kan tangera 2500-nivån. Så om jag har helt rätt dröjer toppen ytterligare en tid, och lite mer uppsida blir alltså realiserad. Men i det stora hela verkar detta alltså vara ett mycket dåligt köpläge på längre sikt.

2 tankar kring ”2017-07-17 – Teknisk Analys OMXSPI, S&P500.

  1. OMXSPI handlas korrektivt idag, men ger intrycket att en fortsättning uppåt är att vänta inom kort. Dock har den viktiga nivån 591.20 ej återtagits ännu, och det innebär att det finns negativa scenarion att beakta alltjämt. Men det troligaste är en fortsättning mot 600-trakten inom kort.

  2. S&P500 är troligen i våg {3} uppåt alltjämt, men den har fullföljt sina minimikriterier redan, och våg {4} kan inledas när som helst. Men det troligaste är att våg {3} alltjämt har lite mer kvar att göra uppåt, innan våg {4} startar.

Lämna ett svar