2017-12-15 – Teknisk analys H&M B, OMXSPI, S&P 500

God morgon/förmiddag,

Aktien Hennes & Mauritz B som jag själv äger (mitt GAV är kring 210, började så sakteliga bygga en position tidigare i år, och jag har handlat lite mer idag – tack och lov har jag även substantiella bear-positioner mot OMXS30 just nu), dumpas idag stort av marknaden, i vad jag anser vara en klassisk överreaktion i ett tekniskt mycket översålt läge. Bolaget är utsatt för tuff konkurrens från konkurrenter och det faktum att bolaget förlitar sig på en affärsmodell som verkar vara alltför fokuserad på handel i fysiska butiker, och för lite på handel online. När man läser bolagets PM från imorse så framgår det att man vidtar åtgärder för att ändra på detta. Om dessa åtgärder sen är tillräckliga återstår att se.

I månadsdiagrammet härunder framgår att HM B nu är nere på mycket översålda nivåer enligt RSI. Aktien har inte varit så här översåld någonsin tidigare enligt den prishistorik jag har. Det betyder däremot inte att aktien inte kan fortsätta neråt mer, ofta görs långsiktiga toppar/bottnar med divergerande indikatorvärden, så den här extrema översåldheten är i sig inte ett tecken på att aktien bottnar just här och nu.

H&M B Monthly

Veckodiagrammet är inte så jätteintressant, men man ser att även här är aktien nere på väldigt översålda nivåer och har ramlat ur trendkanalen som aktien har legat i sedan 2015, i en så kallad ”undershoot”.

H&M B Weekly

I dagsdiagrammet ser man ett rejält gap ovanför nuvarande prisnivå, gapet sträcker sig från 180 till 200 – och gap stängs oftast (dock inte alltid omedelbart, och det är ingen naturlag…). Detta rejäla gap inträffar efter nästan 3 års nedtrend, och det kan därmed röra sig om ett så kallat ”exhaustion gap” som har en tendens att inträffa mot slutet av trender. Å andra sidan kan ju en riktig skeptiker mena på att det istället är ett ”continuation gap” i mitten av en trend, och att HM B-aktien då ska fortsatt rejält neråt. Möjligt, naturligtvis.

H&M B Daily

I CWE-diagrammet ser man hur HM B är långt utanför kanalens botten. Även om kanalen är nedåtvriden, så är detta en väldigt stor excess. Under GFC så hamnade aktien ibland en liknande bit utanför, med resultatet att den efter några dagar började handlas i sidled och/eller svagt uppåt för att leta sig in i den förvisso fallande kanalen som mötte upp. Detta är inte ensamt en bottenindikator, naturligtvis, men förra året gjorde jag affär i Betsson på en liknande divergens, och i AstraZeneca gjorde jag detsamma i somras (den sistnämnda affären beskrev jag här i bloggen). Kommer HM B-aktien göra samma sak nu och ta sig i kanalen och kanske även stänga gapet på uppsidan? Vi får se.

H&M B CWE Daily

Min strategi i HM B-aktien kommer att fortsätta vara mindre inköp då och då – men det är del i en större strategi, och jag är van vid att handla OMX med eller mot mina utdelningsaktier för att hedga eller förstärka mitt delta, och naturligtvis kanske inte detta passar läsaren. Det finns sammantaget goda indikationer på att aktien kan vara nära en signifikant botten, då den är mycket översåld även i månadsdiagrammet, har gjort en ”undershoot” ur tidigare nästan 3 år gamla trendkanal, kan ha gjort ett mer-eller-mindre avslutande ”exhaustion gap” neråt, samt att den alltså ligger långt utanför CWE-kanalen.

OMXSPI har tack vare HM B-slakten rasat genom den viktiga 574.20-nivån. Detta stärker avsevärt möjligheten att våg [2]/[B] är över – men, det finns då inget bra sätt att markera upp våg [c] förutom som en konstig snedvriden och mycket ovanlig 5th Failure Terminal-formation. Ovanliga formationer är just ovanliga, och osannolika. Så även om jag har varnat de senaste veckorna för att våg [3]/[C] ner ska följa på våg [2]/[B] (vilket jag även gjorde i slutkommentaren igår), så vete f-n om detta verkligen är början på våg [3]/[C]. Det är också tänkbart att våg [2]/[B] alltjämt pågår som en väldigt komplicerad komplex formation, som har fler vågor uppåt kvar, och i så fall kan börseländet kanske leta sig tillbaka till 580-området igen inom kort. Nästa upprekyl blir avgörande för att se om börsen ska direkt utför i våg [3]/[C], eller om ytterligare en viss frist kommer att ges innan nästa större nedgångsfas. Den kan dock alltså redan ha påbörjats.

OMXSPI 3 MIN

S&P 500 letade sig neråt en bit igår, efter mer inbördes konflikter inom republikanerna, samt att den värdelösa Obama-regimens beslut att tvinga FCC att godkänna ”Net Neutrality” revs upp igår. Detta gör att företag som Netflix (men även Amazon, Facebook, med fler tramsiga ”Tech”-bolag med flim-flam-trams-”produkter”) förmodligen får kraftigt ökade kostnader framöver, då amerikanska ISP’s förmodligen kommer att börja kräva mer betalt för all streaming – vilket gör att Amazons AWS då får kraftigt ökade kostnader (vilket kan resultera i att hela Amazon då förmodligen kan gå åt helvete, då de lever på olaglig ”cross-subsidizing” och att sälja grejer med förlust, vilket inte kommer att sluta bra om kassakon AWS får minskad lönsamhet…), och att Netflix riskerar att få ett omedelbart negativt substansvärde om de inte höjer sina priser avsevärt (kommer ej att bli populärt…), då de förmodligen kommer att börja faktureras mer för sin datatrafik då ”Net Neutrality” tillåter ISP’s att göra detta.

Alltså – Amazon, Netflix, [Insert Random High Bandwidth Consuming ”Tech”] = sannolikt skräp som ska kosta mycket mindre per aktie.

Allt som allt, många fina nyheter för björnarna igår. Dock blev gårdagens nedgång inte särskilt påtaglig, och det är absolut inte säkert att våg {V} är över här. S&P 500 behöver ta sig genom 2644 och därpå 2598 för att ge tydligare signaler om att en nedgång är på gång. Och så har alltså inte skett ännu.

S&P 500 3 MIN

Missa inte dagens uppdateringar av OMXSPI-analyssektionen samt S&P 500-analyssektionen.

2 tankar kring ”2017-12-15 – Teknisk analys H&M B, OMXSPI, S&P 500

  1. OMXSPI har ramlat ner till en ny botten idag, vilket något mer talar för att våg [3]/[C] har inletts. Men då måste den nu pågående upprekylen från dagslägsta vara bara en korrektiv formation. Med andra ord blir nästa vecka avgörande för fortsättningen. Som det ser ut nu talar mycket för en fortsatt stor impuls neråt härifrån. Men – vi får se.

  2. USA-börsen leker fortsatt ”last man standing” och öppnar starkt uppåt idag. Dock är jag fortsatt inne på att våg {V} pågår, och att en topp ligger nära. Men något mer uppsida indikeras nu.

Lämna ett svar