2018-01-18 – Teknisk analys 10Y-UST yield, OMXSPI, S&P 500.

God eftermiddag,

Den amerikanska 10-årsstatsräntan (TNX) stjäl mycket uppmärksamhet just nu hos det fåtalet insatta som inte är perma-bulls på aktie- och krypto-superbubblorna – detta då det ser ut som att ett rejält utbrott uppåt kan vara på gång just nu.

Som diagrammet under visar, så ser det ut som att TNX kanske ska uppåt mot 4.15%-området, vilket vore väldigt obra för den kraftigt överbelånade amerikanska staten och befolkningen. Mängder av konsumentkrediter inklusive bolån är indexerade till TNX och stiger tillsammans med denna, förutom då att den amerikanska statens räntekostnader stiger på alla nya obligationslån man vill emittera (förutom då de löpande som US Treasury hade tänkt sig förlänga).

10-Year US Treasury Note Yield TNX Monthly

Man bör ha klart för sig att Federal Reserve har bara två sätt att försöka stoppa detta, det ena är ny Quantitative Easing, QE4 alltså, vilket är politiskt icke-gångbart just nu, speciellt när alla mainstream-nickedockor och ”proffs”tyckare (alltså ”bull market heroes” som har noll koll utan bara hänger med i en bubbla och misstar stigande % för verklig kunskap och verklig koll på läget – inga nämnda och inga glömda) ju har påstått att ekonomin går så bra.

Det andra sättet är samma metod som Bernanke använde 2007 och 2008, alltså att höja säkerhetskraven till Fed Funds Rate, vilket tvingar aktörer att dumpa tillgångar för att få låna över natten – vilket skapar säljtryck i obligationsmarknaden. Detta och plötsliga höjningar av styrräntan (vilket 13-week UST Bill yield redan har börjat peka på) är det enda kvarvarande sättet. Om inte det heller fungerar, så står Federal Reserve och US Treasury inför en kraftig nedtrend i amerikanska obligationer följt av kreditåtstramning, följt av kraschande aktiemarknad. Ungefär som 1929-1932.

Den svenska börsen, som har varit osedvanligt nykter på sistone, har idag handlats svagt uppåt i något slags skum korrektiv formation som inte riktigt övertygar om att våg [c] skulle vara slut redan. Jag tror att eländet alltjämt pågår, men förmodligen är nära att klaras av.

OMXSPI 3 MIN

S&P 500 betedde sig oväntat starkt igår, och mitt vågräkningsförsök i 3-minuters fick stryk på några punkter. Jag är inte alls nöjd med justeringarna jag tvingades till igår, exempelvis känns markeringen 4 fel, och våg IV är större än 4. Inga regelbrott, men min erfarenhet säger att dessa justerade markeringar förmodligen också är åtminstone en aning fel. Förhoppningsvis kommer det in bättre ledtrådar under dagen.

Därmed är min teori att S&P 500 bör ha åtminstone lite mer uppsida kvar för att veckla ut alla subvågor som behöver friläggas. Det är fortsatt ett högriskläge, och extremt överköpt i dags-, vecko- och månadsdiagrammen, men man bör vänta sig åtminstone lite mer uppsida.

S&P 500 3 MIN

2 tankar kring ”2018-01-18 – Teknisk analys 10Y-UST yield, OMXSPI, S&P 500.

  1. OMXSPI har förvisso tappat en trendlinje idag, men det kan ha skett i slutskedet av en NEU-TR-formation inne i våg [c]. Så jag tror att man bör vänta sig lite mer uppsida i våg [c] inom kort, formationen är nog inte riktigt klar. Våg [3]/[C] neråt bör dock inledas inom kort.

Lämna ett svar