2018-02-06 – Teknisk analys OMXSPI, S&P 500

God dag,

Det råder kaos på finansmarknaderna, efter att gårdagens mycket kraftiga börsnedgång i USA till slut utlöste en detonation i short-vol-komplexet. Många aktörer som hade blankat volatilitet via säljoptioner eller ETF:er (XIV och SVXY) ser ut att gå mot förluster på mellan -80% till -650% (!) på dessa positioner. Detta påverkar även stora banker som har varit market makers i dessa marknader, och det kommer att ta bort mycket likviditet från USA-börsen, då mängder av småsparare och idiotiska ”analys””tjänster” har rått folk att blanka volatilitet in i det sista.

Samtidigt som jag själv är mycket nöjd och glad med mycket stora vinster på mina rejäla portföljhedgar jag har haft på (har stängt några av dem imorse, för det var för jäkla översålt…) den senaste tiden, så har mängder av aktörer förlorat oerhörda mängder i krypto-trams-”valutorna” och även volatilitetsblankningar, och man måste ha klart för sig att sådana här riktigt starka marknadshändelser påverkar de på andra sidan av ens positioner rejält. I USA har mängder av millenials köpt in sig i både krypto-bubblan, aktie-bubblan och volatilitets-bubblan på utmaxade krediter, de senaste 3-4 månaderna.

Med andra ord, marknadslikviditeten som redan var urusel (igår under kraschen så försvann nästan alla köpare i S&P 500-terminen, nästan ”no bid” (!)), kommer att bli ännu sämre framöver.

Nog pladdrat om detta. Låt oss gå över till OMXSPI.

OMXSPI har skapat en extremt kraftigt Double Extension ner till dagslägsta (där nere är indexet *extremt* översålt upp till dagsdiagrammet… märk väl) och mer eller mindre garanterat avslutat våg (III) av (3)/(C) där nere. Nu bör våg (IV) pågå, vilken bör bli en sidledes historia de närmaste dagarna. Därpå bör våg (V) av (3)/(C) neråt följa, och ta OMXSPI ner under 530.

OMXSPI 3 MIN

Se mer information om OMXSPI (och indirekt OMXS30 så klart) på fler tidshorisonter i uppdateringen av OMXSPI-analyssektionen (senare idag).

S&P 500 strimlades i småsmulor igår, då robothandlarna helt enkelt stängde av sina robotar, och lät indexet falla fritt. Jag har skrivit om detta i flera år tidigare (då analyserna publicerades i PDF-format…) – och så här är läget, oavsett vad läsaren tror eller ej: USA är ett laglöst land där de facto kriminella stora spelare betalar NYSE och andra marknadsplatser för att få köra High-Frequence Trading (HFT) ”front-running” mot vanligt folks ordergivning. Helt enkelt så säljer marknadsplatserna data om inkommande order till HFT-snubbarna, som då blixtsnabbt köper upp vad det är som den ”vanliga långsamma ordern” vill ha, och säljer lite dyrare till ”den långsamma ordern”. På så viss tjänar HFT-folket pengar på rent arbitrage. Alltså ren stöld. Amerikanska börser struntar naturligtvis i att orderdata ska vara konfidentiell fram till att den har nått marknadsplatsen och kan ses av alla. Utöver detta håller även många HFT-aktörer på med ”spoofing” av orderdjupet, något som en del av dem på sistone har börjat åtalas för.

Hursomhelst, igår var merparten av HFT-maskinerna avstängda, och då försvann likviditeten på USA-marknaden. Därmed kunde DowN Jones rasa med mer än 1500 punkter under ett kort ögonblick (såg det i realtid och skrattade ihjäl mig över tillställningen). Detta triggade sedan panikreaktioner i VIX-komplexet, och därpå följande destruktion av kort-volatilitetsprodukter, som erhöll förluster på mellan 80%-650%.

S&P 500 har igår vid stängningen kanske bottnat ut våg V av 3, eller så avslutas den vid start idag. Det är svårt att säga, terminerna fluktuerar rejält här på förmiddagen. Oavsett vad, så tror jag att våg 4 av (III)/(c) uppåt inleds inom kort, men som sagt, varifrån låter jag vara osagt.

S&P 500-analyssektionen uppdateras senare idag, för den som vill ha en analys på alla tidshorisonter så är det den som gäller.

S&P 500 3 MIN

2 tankar kring ”2018-02-06 – Teknisk analys OMXSPI, S&P 500

  1. OMXSPI har under dagen genomfört vad som kan vara delar av – eller kanske hela – våg (IV) uppåt. Förutsägbarheten på kort sikt är reducerad, men jag tror att OMXSPI bör falla ner mot 542-området de närmaste dagarna, eftersom att både en eventuellt pågående våg (IV) samt en potentiellt pågående våg (V) av (3)/(C) pekar ditåt.

    Men indexet är brutalt översålt i dagsdiagrammet, och det är inte säkert att marknaden vill som jag tror.

    Ytterligare kommentar inför stängningen är att det kanske är våg (3)/(C) som har bottnat idag, vilket då förskjuter vågräkningen lite grann. Byt i så fall våg (IV) och (V) i resonemanget i första stycket, mot våg (4) och våg (5). (Jag tar beslut på en eventuell sådan ändring av vågräkningen ikväll eller imorgon, har för lite data nu.)

  2. S&P 500 verkar vara i våg (IV) från start idag. 2598 slogs ut imorse, vilket ytterligare stärker långsiktiga negativa scenarion en aning. Man bör vänta sig slagig sidledes handel på S&P 500 mellan cirka 2598 och 2680 den närmaste tiden. Därefter bör våg (V) neråt under 2598 kvarstå, men jag tror inte att den startar de närmaste dagarna, på grund av våg (III):s enorma brutalitet så lär våg (IV) bli en relativt utdragen historia. Vi får se.

Lämna ett svar