2018-02-12 – Teknisk analys OMXSPI, S&P 500

God dag,

USA-statsräntorna stiger idag igen, med 10-åringen nu kring 2.89%. Det var bland annat de stigande USA-räntorna som utlöste den senaste kraschen, och nu är räntorna alltså ännu högre upp än när kraschen inleddes – trots stora aktiemarknadsnedgångar, så har alltså investerarna inte gått in i obligationer och därmed tryckt ner räntorna. Illavarslande.

Men, emedan triggerpunkten för nedgångsfasen verkar ha legat kring 2.80% på 10Y-UST’s, så har triggerpunkten nu troligen flyttats uppåt en bit, då de mest utsatta aktörerna redan har utsatts för en decimering i mini-kraschen de senaste veckorna. Så, det behöver inte komma en omedelbar reaktion idag bara för att 10Y-UST nu alltså är på 2.89%.

OMXSPI har kanske slutfört hela våg <b> då alla minimikrav är uppfyllda, men, B-vågor inne i Flat-formationer (som detta verkar vara) kan vara väldigt krångliga och utdragna och jag är därmed tveksam till att våg <b> redan skulle vara slut.

För att ytterligare illustrera hur komplicerat det tekniska läget här är, så kan även våg <c> bli förkortad, om våg <2>/<B> blir exempelvis en Double Failure Flat-formation (vilket OMXSPI:s toppformation från Augusti 2017 till Januari 2018 kanske blev). I så fall kan marknaden vara mycket nära att inleda nästa massiva nedgångsfas.

Med andra ord – just nu är det många öppna kortsiktiga tekniska möjligheter, och det är svårt att på kort sikt välja ut det troligaste alternativet. Worst case är alltså att våg <c> är klar mycket snart och att OMXSPI kollapsar härifrån inom kort. De något mer troliga alternativen är dock att våg <b> alltjämt pågår eller att våg <c> pågår och har en del uppåt kvar att göra. Svårt att säga mer än så just nu.

OMXSPI 3 MIN

I S&P 500 verkar våg <c> uppåt pågå. Här tycker jag att det är tydligare att våg <b> redan är slut, men det måste inte vara så. Så markeringen <b> kan bli våg {A} av <b>, det får tiden utvisa. Om våg <b> redan är slut, så ser vi just nu våg <c> uppåt i S&P 500. I värsta fall blir våg <c> kortare än våg <b>, och S&P 500 har då skapat en Running Flat-formation, som varslar om omedelbar och stark fortsatt nedsida. Vi har ju knappast haft någon kapitulation ännu i denna marknadsfas, och det kan mycket väl bli så att vi får en mycket kort våg <2>/<B> här, följd av ett massivt ras i våg <3>/<C> med start inom kort, kanske redan idag i värsta fall. Som läget ser ut nu, är detta ett inte alls osannolikt alternativ, tvärtom, ett av de troligaste.

S&P 500 3 MIN

Det finns alltså *ingen* anledning just nu, att slå av på riskhanteringen och vaksamheten. Det finns tekniska förutsättningar i bägge indexen för en abrupt och rejäl fortsatt nersida härifrån – samtidigt som det ännu är för tidigt att exkludera kortsiktig mycket mildare scenarion som innebär en tids fortsatt uppåtrekylerande.

2 tankar kring ”2018-02-12 – Teknisk analys OMXSPI, S&P 500

  1. S&P 500 ser inte ut att vara klart med våg inför vår handel, och baserat på vad indexet har gjort sedan botten i fredags plus inledningsvis idag, så är jag tveksam till om våg blir klar idag. Den kan ha gjort klart merparten av uppsidan i pris räknat, men i strukturer sett, så krävs det mer tid, tror jag just nu.

    Detta är ändå fortsatt ett högriskläge på lite sikt, men med det sagt så tror jag inte på någon omedelbar större nersida i S&P 500 just ikväll. Vi får se.

  2. OMXSPI har förmodligen inte avslutat det som troligen är våg < c> eller en B-våg inne i < b> idag, strukturerna antyder snarare att våg < c> eller B av < b> kommer att pågå imorgon, med lite mer uppsida som följd. I övrigt är det dock fortsatt strukturellt oklart i 3-minutersdiagrammet.

    Om 550 bryts i OMXSPI så triggas en åtminstone kortsiktig säljsignal, men, den kanske bara leder till ungefär 540-545 och kanske inte ens det, men det är det bästa som går att få fram just nu i termer av säljsignaler.

Lämna ett svar