2018-02-28 – Teknisk analys 10-Year US Treasury Notes, OMXSPI, S&P 500

God dag i snökaoset,

Idag tänkte jag inledningsvis kommentera 10-Year US Treasury Note Futures (Continuous Contract), alltså på normalt språk, amerikanska 10-års statsobligationen. (Analyser på denna på övriga tidshorisonter hittar ni här: 10-Year US Treasury Notes ).

10Y-UST:s har handlats ner till ett långsiktigt FishNet®-stöd (FishNet® är en metod som skapades av den svenske börshandlaren CeGe von Reis), som härrör från 2000-talet. Som framgår av det nedanstående diagrammet, så finns det inget bra stöd under detta, och stödet testades även under 2008 och 2009, så marknaden valde åtminstone då att tillmät det vikt. Och som vi ser just nu, så har 10Y-UST återigen avbrutit nedgången vid detta stöd.

10Y-UST's FishNet® 50 Daily

Problemet den här gången är att det verkar inte vilja bli någon riktig studs. Snarare ligger kursen ovanpå stödet och konsoliderar, medan den vid tidigare tillfällen stack mer eller mindre rakt upp.

Detta kan indikera att stödet kommer att brytas den här gången. Även under börspaniken för några veckor sedan, så rörde sig 10Y-UST:s nästan inte uppåt alls från stödet, och nu är kursen tillbaka igen, precis ovanpå det hela.

Positioneringen i amerikanska statsobligationer på långa delen av räntekurvan, verkar samtidigt vara rekordstort negativ. Detta kan alltså ge ett hyggligt rally uppåt i 10Y-UST:s OM någonting skrämmer handlarna till detta.

Det jag tror kommer att hända är följande (sen får vi se vad marknaden tycker om mina fina teorier):

  1. 120-stödet i 10Y-UST’s bryts och de fortsätter neråt.
  2. Samtidigt stiger ju då alla räntor i USA, vilket då kan skapa en ännu större paniklikvidation av aktier.
  3. Kapital från aktiemarknaden flyr in i 10Y-UST’s och avbryter deras nedgång, och ger en lite större studs.

Kanske. Fast under kraschen 1929-1932 inträffade detta:

US Long Bond 1929-1932 Crash

Alltså – 1) obligationerna började säljas av ( = stigande räntor) under 1928, 2) därefter toppade aktiemarknaden ut 1929, när ”the funding costs” började käka upp företagsvinster och stramade åt börsspekulanternas belåningsmöjligheter. 3) När aktiemarknaden gick ner, så sökte sig spekulanterna in i obligationerna igen ( = lägre räntor), varpå 4) aktiemarknaden studsade uppåt igen varpå 5) placerarna strömmade ut ur obligationer ( = högre räntor igen) och in i aktier igen istället, och sen 6) kraschade aktier och obligationer tillsammans när marknaden kollektivt backade ut ur bägge tillgångsslagen.

I värsta fall kanske det blir något liknande nu också – men, då Federal Reserve har vana och rutiner för QE, så kan man anta att ett liknande kollapsartat fall kommer att mitigeras av QE, som då istället kommer att skada USA-Dollarna, och driva upp guld/silver/andra råvaror. Då gynnas USA:s ärkefiende, det numer kapitalistiska råvarustarka landet Ryssland (som bara har 13% platta inkomstskatter, vilket våra svenska regimmedier aldrig nämner i sina utlägg om ”den där hemske KGB-kommunisten” Putin, som ligger bakom denna massiva pro-kapitalistiska skattesänkning…).

OMXSPI istället då. Det kortsiktiga vågmönstret jag föreslår här bör för tillfället fortsättas tas med rejäla nypor salt, då den strukturella förutsägbarheten fortsätter vara låg. Mitt senaste teoretiserande under gårdagskvällen, föreslår att OMXSPI har klarat av vad jag tror är våg <I> av <C>, och att lilla våg <II> neråt utvecklas just nu. Om detta stämmer så bör OMXSPI ha kvar några små vågor till uppåt, nämligen <III> till <V>.

Men som sagt, det är saltkar anbefallet på detta just nu. Det jag är ganska säker på är att lite mer uppsida kvarstår i den här stigande formationen. Men de kortsiktiga markeringarna för de senaste dagarna ska betraktas som aningen spekulativa.

OMXSPI 3 MIN

S&P 500 har skött sig relativt väl de senaste dagarna och följt mina teorier ganska bra; igår kan indexet ha toppat våg {3} och sen gjort våg {4} som jag väntade mig. Men, det återstår att se om USA-marknaden fortsätter göra som jag tror här…

Om jag har rätt, så bör våg {4} vara klar inom kort, och då följas av våg {5} uppåt, som bör gå mot och kanske även förbi 2800-området. Dock kan våg {5} bli en sidledes NLT-formation, som inte orkar med det. Det är inte det mest troliga, men om det sker så bör man se S&P 500 rekylera uppåt och sen konsolidera sidledes under 2780-området, för att sedan rasa starkt neråt. Det är inte det vanligaste som sagt, men fullt möjligt.

Notera att min vågräkning alltså just nu föreslår att S&P 500 samtidigt tillverkar en väldigt negativ Terminal Failure-formation som våg <V>, samtidigt som denna TF i våg <V> mycket väl kan bli förkortad i S&P 500 (dock ej i NASDAQ Composite), vilket i så fall ytterligare pekar på att en stark nedgångsfas kommer att följa på den här uppgången. Marknaden kan dock falsifiera mina teorier, naturligtvis, men just nu är detta ett scenario som inte har brutit mot någon riktlinje eller regel, och som stämmer bra in som en toppformation efter en extrem börsuppgång till mycket övervärderade nivåer.

Vi får se.

S&P 500 3 MIN

2 tankar kring ”2018-02-28 – Teknisk analys 10-Year US Treasury Notes, OMXSPI, S&P 500

  1. OMXSPI: Våg < I I> ser ut att bli en Flat-formation som fortfarande pågår. Men, tills vidare tror jag på våg < III > uppåt inom kort, efter att våg < II > är avklarad. Alltså, trots att jag tror att detta är ett dåligt och riskabelt läge på mellanlång sikt, så tror jag inte att uppgångsfasen är riktigt slut ännu.

  2. I S&P 500 fortsätter våg {4} ytterligare. Risken finns alltid att jag har fel och att våg {5} blev väldigt liten, men jag ser inte några sådana strukturella indikationer. Därför tror jag att våg {4} tar slut inom kort, och följs av våg {5} uppåt mot åtminstone 2780-området men kanske även mot 2800.

    Med det sagt vill jag påminna om att jag tror att detta är ett riskabelt läge på allt annat än kort sikt. Det kan med andra ord straffa sig att jaga kortsiktiga vinster…?

Lämna ett svar