År 2017:s tradingresultat

Helåret 2017 innebar begränsade ökningar för Stockholmsbörsen. Det smala indexet OMXS30 steg med blott cirka +3,3% medan det bredare indexet OMXSPI steg med något mer hyfsade cirka +6,1%.

För egen del lyckades jag åstadkomma cirka +11,03% med mina trading-aktiviteter. Härunder är ett screenshot från Shareville, där min utveckling visas mot OMXS30.

Avkastning 2017 screenshottad från Shareville

Handelsstrategierna jag har använt är en kombination av kontinuerliga inköp av semi-permanenta positioner i vad jag klassificerar som utdelningsaktier plus positioner i några aktier som jag ej ser som semi-permanenta, plus index-trading mot framför allt OMXS30.

Utdelningsaktierna säljer jag bara om de i mitt subjektiva tycke har rusat vettlöst och jag ligger rejält plus på dem (sett till kursen, utdelningar exkluderat). Övriga aktieinnehav är mer försök till stockpicking.

Index-tradingen syftar till att i görligaste mån hedga mina utdelningspositioner om jag tror att börsen ska neråt, och öka exponeringen mot index om jag tror att börsen ska uppåt. I vissa handelsintervall försöker jag handla aktivt – det framgår inte av avkastningskurvan ovanför, men i handelsintervallet mars-april så satte jag 10 vinstaffärer i rad med själva index-tradingen, och köpte en del mer utdelningspapper för vinsterna.

Till index-tradingen nyttjar jag framför allt min utvidgade Elliott Wave Theory. Det är denna metod, alltså EWT, som ligger bakom merparten av analysarbetet som den här analystjänsten tillhandahåller. Utan EWT-insatserna och den index-trading jag gjort med stöd av metoden, så hade resultatet för 2017 blivit betydligt sämre för min del.

Det var ett hyfsat trading-år för min del, men absolut inte ett bra sådant. Avkastningskurvan var alltför ojämn under större delen av året – och som framgår var portföljavkastningen usel under signifikanta delar av året. Det var först från augusti-botten som jag låg i verkligt god fas med marknaden, och hela årets avkastning är skapad från augusti och framåt.

Det enda som var okej med resten av året, om man nu ska försöka hitta säga något, var att min portfölj bara tappade ungefär hälften av OMXS30 under sommardippen från juni till augusti.

Jag har hållit mig från krypto-”valutor”. Dessa är totalt trams, och kommer att leda till ohyggliga förluster för de som inte säljer sig ur dem i tid. Bubbelpsykologin gör samtidigt att ytterst få spekulanter begriper vad de deltar i, och bara ett fåtal som lyckas att inte återköpa skräpet på nedvägen i hopp om en rekyl eller helt osofistikerade resonemang i stil med ”nu är botten nådd”, kommer helskinnade ur detta. Stämningsansökningarna kommer att hagla efter att dessa pyramidspel har pyst ut, och de som har deltagit i manin får leva med risken för krav på transaktionsreverseringar (a.k.a. ”dude where’s my pengar till mellanskillnaden?!”)  under en väldigt lång tid framöver.

Vi får se hur jag lyckas under 2018. I år lyckades jag med en rejäl outperformance mot OMXS30 och även mot OMXSPI i procentuella termer, men det är ett nytt år framför oss och vad som helst kan hända. Det enda som är säkert på finansmarknaderna är att man kan få rejält med stryk och kännbara förluster precis närsomhelst.

Lämna ett svar